Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen,Çanakkale Koza Gençlik Merkezi’nin projesi olan , Çanakkale kariyer ve iş geliştirme ofisi tarafından istihdamı arttırmak ve meslek edindirmek için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos yerleşkesinde Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu onaylı Tssf /Ils bronz ve gümüş cankurtaran kursları yapıldı.
20 kişinin katılımıyla gerçekleşen mesleki eğitim kursunda, cankurtaran adayları 5 gün 35 saat bronz ve gümüş cankurtaran eğitimi aldılar.
Cankurtaran eğitiminde kursiyerler havuzlarda, denizlerde boğulma vakalarını engellemek ; kazaya müdahale etmek için yoğun bir eğitimden geçtiler.Teorik ve pratik eğitim alan kursiyerler aqua parklarda, havuzlarda, plajlarda olası kaza riskleri, geçmiş dönemde olan kazalar ve bunların analizleri yapılarak senaryo gereği mankenler üzerinde uygulamalı suni solunum kalp masajı , yaralılara müdahale konularında eğitim gördüler.Kursiyerler deniz ve havuz çalışmalarında suda baygın kazazede taşıma, su içerisinde panik haldeki biri ile boğuşma ve etkisiz hale getirip taşıma şekillerini 14 derece soğuk suya rağmen büyük bir özveri ile tamamladılar.
Balıkesir Ayvalık ta bulanan S.O.S Cankurtaran ve İlkyardım Eğitim Merkezi yetkilisi Türkiye SualtıSporları Federasyonu gümüş cankurtaran eğitmen Koray Gerçe tarafından verildi.
Koray Gerçe; ‘’İçişleri Bakanlığı’nın talimatı gereğince, havuzu ve plajı olan tesislerde cankurtaran bulundurmak zorunluluktur ve cezai yaptırımları vardır. Cankurtaran istihdamı konusunda denetimsizlik ve cankurtaran eğitiminin maliyeti nedeniyle işletmeler istihdamdan kaçınıyor. Balıkesir ve Çanakkale illeri kıyı şeridi ve havuz sayısı bakımından Türkiye’de önemli bir yere sahip iki ilimiz bu proje ile işletmelerin ihtiyaç duyduğu yetişmiş belgeli cankurtaran ihtiyacı Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın finansörlüğünde kısmen giderilmiş oldu. Bu nedenle bu projede emeği geçen proje koordinatörü Celil Kankaya’ya teşekkür ederim.’’ dedi.