Dünyayı kaydırdı

Kocaeli’de üretim yapan Polin, dünyanın en büyük 3 su parkı şirketi arasına girdi. Polin ABD’den Çin’e 90 ülkede 3 bine yakın su parkı kurdu

Dünyanın neresine giderseniz gidin, bir su parkını ziyaret ederseniz orada bir Türk firmasının adını görmeniz mümkün… 1976 yılında kurulan Polin, Bahamalar’dan Vietnam’a, Amerika’dan Fransa’ya, Ukrayna’dan Çin’e dünyanın 90 ülkesinde kendi markasıyla su parkları inşa ediyor. Sektöründe dünyanın en büyük üç firmasından biri olan Polin’i şirketin Pazarlama ve

Kurumsal İletişim Direktörü
Şöhret Pakiş anlattı.

İnsanların bir su parkından beklentisi ne?

Ziyaretçi önce heyecan istiyor, sonra interaktivite, sonra da tema ve hikâye. Eğlenceyi paylaşmak için yüksek kapasite tercih ediliyor. 4 kişi, 6 kişi bir arada kaysınlar. Sonra bir de güçlü görsel etkisi olsun istiyorlar. Biz de ezber bozduk. Kaydıraklarımızın tasarımları farklı parkurlardan oluyor, su jetleri, hızlı düşüşler, beklenmeyen dönüşler, sensörler, ışık efetleri. Örneğin bir kayırağımız roket girişiyle başlıyor. Altınızdaki kapak açılıyor ve hızlı bir düşüşle başlıyorsunuz. Bilinmeyen, sürprizli ve heyecanlı.

Amerika’daki en büyük eğlence parkı zinciri Six Flags’te kendinize nasıl yer edindiniz?

2004 yılından itibaren ABD pazarına bir iki kaydırak ihraç ederek girdik ama vurucu bir iş yapmamız bundan 2 sene önce Amerika’nın en büyük eğlence parkı zinciri Six Flags ile oldu. Six Flags zincirinin 19 parkı var. Bu parkların içinde en büyüğü olan New Jersey’deki Great Adventure’da King Cobra’mızı kurduk. Dünya patenti bizde olan bu kaydırağı Six Flags’de kurmak büyük bir tanıtım oldu. Fiyatı 10 – 15 kaydırağa eşit olan bu ürün bize dünyanın en büyük kruvaziyer gemi şirketlerinden biri olan Carnival gibi, büyük müşterileri getirdi ki o, zorlu bir işti.

Büyük firmaların sizi tercih etmesinin nedeni nedir?

Türk şirketini daha ucuz diye tercih etmiyorlar. Daha ucuz değiliz ve hiçbir zaman da kendimizi öyle konumlandırmadık. Yaptığımız işin kalitesine güvendik. Bizim üstün üretim teknolojilerimiz ve tasarımdaki yeniliklerimiz onları etkiliyor. Kullandığımız malzeme ile sektörde bir çığır açtık. Örneğin kaydıraklarımızı fiber glas kapalı kalıp teknolojisi ile üretmeye başladık. Ortaya pürüzsüz, iki tarafı parlak ve daha kaliteli bir ürün çıktı. Tasarımda da öncüyüz. Yaptığımız işler dünyanın saygın eğlence sektörü dergilerinin kapaklarında yer aldı.

Kocaeli’nde bir kaç yıl üst üste dev şirketlere kafa tutup vergi rekortmeni oluyoruz. Türkiye Patent Enstitüsü’nde Kocaeli’nde en çok uluslararası patent başvurusu yapan firma ödülünü aldık. King Cobra’nın patentini Amerika’dan aldık ki bu da çok büyük bir başarıdır.

Güvenliği hep ön planda tutun
Su parklarında risk var mı?

Olmaz olur mu? İşte o açıdan tüm dünyada çok önemliyiz. Bizim gibi 90 ülkede iş yapıyorsanız sadece Avrupa değil Amerika, Asya, Uzakdoğu’nun da tüm normlarına uyuyor olmanız lazım ki bunların hepsi birbirinden farklı. Türkiye’deyse maalesef normlar yok. Bir kere çalıştığınız ülkeye göre tasarım ve mühendislik yapmanız lazım. Tayland’da kuruyorsak oranın insanının ortalama kilosunu hesap etmelisin. ABD ise farklı. Ürünün tasarım, mühendislik, montaj aşamasındaki bütün güvenliği yüzde 100 karşılıyor olması lazım. Biz her kiloda belirlenen normlardaki sayıca test gerçekleştirdikten ve işletmelere eğitim verdikten sonra ürünü teslim ediyoruz ama ondan sonra çok ciddiye alınması gereken bir işletme kısmı var.

Nedir o?

Mesela çok önemli bir kural: Bir kaydırak düşme havuzu terk edilmeden yeni bir kişi kayamaz. Bunu biz kontrol edemeyiz, işletmenin görevidir. Kaydırağın başında sonunda birer cankurtaran olacak. Kaydırağın başından mutlaka çıkışı görünecek eğer bir dalga havuzu varsa her beş metrede bir cankurtaran bulunacak. Yurtdışında birçok park böyle. Türkiye’de ise kaydırakların önünde şöyle bir tabela görürsünüz: “Buradaki kayma sorumluluğu kişiye aittir.”

Ben bu işin içinde bu kadar olan biri ve çocuğu olan bir anne olarak Türkiye’de hakikaten ürküyorum. Bizim derdimiz eğlence sunmak, bir anı vaat etmek ama korkuyoruz. Bu konuda girişimlerimiz var. Umarım ülkemiz için de bunu sağlayabiliriz.

1 milyon dolarlık dev oyuncak…
Su kaydırağının fiyatı nedir?

Ürüne göre değişir. Mesela King Cobra 1 milyon dolar. Ama bu paraya 10 kaydıraklı tesis de yapabiliriz.
Su parkları tesislere müşteri çekmede çok etkili o halde?

Tabii ki. Türkiye’ye en çok Ruslar, Almanlar ve İngilizler geliyor. Her üçü için de su parkı olmazsa olmaz.
Türkiye’de su kaydırağı ya da parkı yapan kaç firma var?

10’un altında. Ancak diğerleri küçük ölçekli ve yurtiçine iş yapan firmalar.
Kaç su parkı yaptınız?

Dünyada 2 bin 500, Türkiye’de küçüklü büyüklü 400’e yakın.

Bu işin modası var mı?

Tema yeni bir şey değil ama bizim sektördeki yeniliğimiz, bir kaydırağa tema yüklemek oldu. King Cobra öyle bir kaydırak mesela. İlk olarak Belek Max Royal’e kurduk onu. Jungle’dan çıkan bir kobra yılanı fikriyle. Sonra ejderhaya, gemiye dönüştürdük. Parkların da modası var tabii. Çizgi karakterler çok revaçta.

İpek Durkal

Alıntı kaynak ; Milliyet.com.tr

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.