Suya atlarken dikkat edin !

SIĞ SUYA BALIKLAMA ATLAMAYIN!

“Derinliğini bilmediğiniz sulara ve 2 mt’nin altındaki sığ sulara balıklama atlamayın. Boynunuz kırılabilir, felç olabilirsiniz.”

Türkiye’de her yıl ortalama 500 boyun kırığı vakasına rastlanıyor. Bu vakaların büyük bir çoğunluğu ya ölümle ya da felçle sonuçlanıyor. Sığ suya balıklama atlama boyun kırıklarına neden olmakta. Omuriliğin hemen yakınında ise solunum merkezi bulunuyor. Kırılmaya bağlı omuriliğin birden şişmesi solunum merkezini etkiliyor ve boğulma meydana geliyor. Kişi boğulmaktan kurtulsa bile bu sefer onu felç olma riski bekliyor. Her iki durumda da sonuç, trajedi.

1- Çoğunlukla 15-25 yaş arası gençlerde görülüyor. (Maalesef bu yaş grubu gençler sığ suya balıklama atlamayı önemli bir güç gösterisi olarak görüyorlar.)
2- Gece saatlerinde özellikle turistik tesislerde konaklayan tatilcilerin alkol aldıktan sonra kontrolsüz bir şekilde sığ suya veya havuza atlamaları sonucu gerçekleşiyor.
3- Yanlış ilkyardım uygulamaları sonucu kazazedeler ya felç oluyorlar ya da ölüyorlar.
4- Sığ suya balıklama atlayanların %30’u kısmi veya tam felç oluyor.

Sığ suya atlama vakaları: suya atlama

Sığ suları gösteren uyarı levhalarının konulması, bu kazaların önlenmesindeki en önemli adımlardan biri. Bunun en iyi örneği ise Amerika ve Avustralya’da deniz kıyılarına yerleştirilen uyarı levhalarıdır. Uyarı levhası sayesinde Amerika ve Avustralya’da yaşanan sığ suya balıklama atlama vakalarında %70 oranında azalma görünmüş. Ülkemizde ise 28 ilimizin denize kıyısı bulunmasına rağmen İstanbul dışındaki yerlerde ne yazık ki bir tek uyarı tabelası bile yok.

AMACINA ULAŞAN BİR SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ve gönüllü reklam ajansı Simple, ortak bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Omurilik felcinin en önemli nedenlerinden biri olan sığ sulara balıklama atlamak konusunda halkın dikkatini çekmek ve sonucu hakkında uyarıcı bir etki bırakmak adına tatil yörelerinde ve İstanbul’un değişik noktalarında uyarı tabelaları, raketler ve billboardlar kullanılmak üzere hazırlandı. Görsel medyada yayınlanmak üzere, Ahu Türkpençe, Burcu Kara ve Mehmet Ali Erbil ile Tuğba Erbil de çekilen kısa filmler için gönüllü olarak destekte bulundular. Bu konuda koruma amaçlı billboard, raket ve uyarı levhalarının her ilde konulabilmesi için bütün belediyeler Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ile iletişime geçip destekte bulunabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.